Fiti alaturi de noi

Puteti fi alaturi de noi trimitand textul SZEKREF la numarul 7472, valabil in retelele Orange, Telekom si Vodafone Romania.

In acest fel veti achizitiona wallpaperul nostru pentru doar 10 euro, suma utilizata in folosul Bisericii.

Urmati instructiunile de confirmare primite prin SMS. La final veti primi un cod de validare pe care va rugam sa il introduceti in campul de mai jos pentru a confirma plata.

Va multumim.

Validare Cod SMS:

Prezentarea conceptului de restaurare arhitecturala privind interiorul bisericii

Conceptul de bază al reabilitării bisericii a fost acela de a păstra și pe cât este posibil de a pune în valoare toate elementele istorice păstrate în biserică. ”Firul roșu” al acestei restaurări se continuă din exterior în interior, astfel că și în interior se pot distinge trei tipuri de ziduri și tencuială:
1. zid vechi cu tencuială veche și picturi murale sau inscripții în tencuială (cor, cor lateral sud respectiv parțial nord, precum și sacristia, nava laterală sud și zona peste arcul de triumf);
2. zid vechi cu tencuială de epocă (practic aceleași zone – suprafețele fiind degradate pe alocuri necesitau completare);
3. zid realizat/modificat în anii 1946 sau după, cu tencuială lisă (parțial zidurile vest, nord și sud ale navei centrale, nava transversală, turnul, porticele);
Interiorul corespunde exteriorului și în ce privește culoarea zugrăvelii.
Întreaga pardoseală de piatră a fost desfăcută și s-au refolosit doar plăcile de piatră aflate în stare bună. Acestea au fost suficiente pentru acoperirea zonei vechi (navele laterale sud și nord, corul central și sacristia). În restul spațiilor s-au folosit plăci din piatră de calcar noi din cariera de la Aghireș.
Pardoselile peste structurile reconstruite, adică planșeele intermediare din turn și tribunele nord și vest, s-au realizat din lemn, precum și scările de acces care au fost demolate și refăcute cu o conformare corespunzătoare.
Tribuna vest avea 2 niveluri; ultimul avea un grad ridicat de periculozitate și s-a decis eliminarea lui, iar primul nivel obtura partea superioară a intrării principale în biserică. Soluția a fost refacerea tribunei vest (tribuna pentru orgă) pe o structură metalică și la o cotă superioară pentru a pune în valoare ancadramentul gotic de intrare, astfel s-a reglat și diferența de nivel dintre primul nivel al turnului și cota tribunei.
Tribuna nord, adică ”tribuna flăcăilor”, a fost refăcută în totalitate pe o structură de lemn cu gradene care să permită o vizibilitate mai bună spre amvon.
Prezentarea se completează cu descrierea intervențiilor pe componentele artistice restaurate: (i) picturi murale, (ii) piatră sculptată și (iii) lemn, precum și precizări privind tavanele și șarpantele.
Un element foarte important a fost mobilierul, care s-a restaurat și s-au reaplicat culorile originale din secolul al XVIII-lea identificat de restauratorul de componente artistice din lemn. Băncile au fost dotate cu alte cutii suport, proiectate pentru a adăposti și sistemul de încălzire cu radiatoare liniare.

.: © 2015 Szeki Reformatus Templom ::: Biserica Reformata din Sic ::: Sic Calvinist Church :.