Fiti alaturi de noi

Puteti fi alaturi de noi trimitand textul SZEKREF la numarul 7472, valabil in retelele Orange, Telekom si Vodafone Romania.

In acest fel veti achizitiona wallpaperul nostru pentru doar 10 euro, suma utilizata in folosul Bisericii.

Urmati instructiunile de confirmare primite prin SMS. La final veti primi un cod de validare pe care va rugam sa il introduceti in campul de mai jos pentru a confirma plata.

Va multumim.

Validare Cod SMS:

Interventii structurale in corurile si sacristia bisericii

Zonele cele mai vechi ale bisericii erau și cele mai degradate. Înaintea începerii lucrărilor din 2013-2015 majoritatea zidurilor și totalitatea bolților au fost caracterizate prin existența multiplelor fisuri, rupturi, crăpături.

Ziduri
După realizarea schelelor în interiorul corului central s-a realizat cercetarea și dezvelirea completă a suprafețelor cu tencuială istorică și purtătoare de picturi murale. Zidurile se aflau în stare de degradare avansată, crăpăturile și fisurile traversau zone cu tencuieli de epocă și picturi murale, astfel consolidarea structurală în aceste zone a devenit foarte complicată. Lucrările la suprastructură s-au demarat după finalizarea consolidării fundațiilor. În apropierea fisurilor s-a îndepărtat tencuiala sub asistența restauratorului de picturi murale, după care piatră cu piatră s-a realizat rețeserea crăpăturilor pentru asigurarea continuității zidăriei. În cazul fisurilor și crăpăturilor cu mărimi moderate s-a realizat doar împănare și injectare cu mortar de var hidraulic. Lucrări similare s-au desfășurat și în corurile laterale, respectiv în fosta sacristie, unde s-a reconstruit zidăria colțului nord-vestic parțial prăbușită (pe o înălțime de 1,5m) din cauza macerării materialelor de construcții.

Bolți.
În urma îndepărtării molozului și curățirii extradosului bolții de peste corul central, respectiv după îndepărtarea tencuielii în jurul fisurilor și crăpăturilor pe intrados s-a constatat că starea de degradare a bolților este mult mai gravă decât s-a estimat inițial (înaintea realizării schelelor și executării decopertărilor). Nervurile sunt doar nervuri decorative și autoportante, nu au conexiuni în grosimea bolții. S-a identificat grosimea reală a bolții, care este de o cărămidă, adică 28 de cm și nu de jumătate de cărămidă (14-15 cm), cum s-a presupus în faza de proiectare. Cărămizile bolților au fost într-o stare de degradare avansată (în istoria bisericii au fost perioade îndelungate când corul a rămas fără șarpantă), în zona nașterii bolților cărămizile au fost macerate până 4-5cm adâncime, iar în unele locuri și pe extrados au fost zone degradate în adâncime. Situația a fost agravată de faptul că în masa zidăriei lângă cărămizi s-au înglobat și cărămizi de chirpici, care au fost macerate integral. Muchiile bolților nu au fost țesute într-un mod corespunzător – în zona muchiilor au apărut crăpături tehnologice cauzate de greșeli de execuție. Crăpăturile mari pe pereți aveau continuitate şi în structura bolții exact peste nervura transversală. Crăpăturile au fost completate și rețesute integral sau parțial, în funcție de posibilitățile de țesere fără a pune în pericol stabilitatea locală și/sau globală a bolții. Zona de țesere la crăpătura transversală a fost consolidată suplimentar cu 3-3 de rânduri de bare elicoidale. Extradosul bolții a fost rerostuit cu mortar de var hidraulic, pe care s-a aplicat o tencuială pe bază de var hidraulic, armată cu o plasă specială – geogrilaj. Intervențiile s-au executat în colaborare între echipele de zidari, restauratori de picturi murale și de piatră. Lucrări similare s-au desfășurat și pe bolțile corurilor laterale și ale sacristiei.

.: © 2015 Szeki Reformatus Templom ::: Biserica Reformata din Sic ::: Sic Calvinist Church :.