Fiti alaturi de noi

Puteti fi alaturi de noi trimitand textul SZEKREF la numarul 7472, valabil in retelele Orange, Telekom si Vodafone Romania.

In acest fel veti achizitiona wallpaperul nostru pentru doar 10 euro, suma utilizata in folosul Bisericii.

Urmati instructiunile de confirmare primite prin SMS. La final veti primi un cod de validare pe care va rugam sa il introduceti in campul de mai jos pentru a confirma plata.

Va multumim.

Validare Cod SMS:

Conceptul arhitectural privind tavanele si sarpantele bisericii

Deși pe baza studierii proiectului arhitectului Károly KÓS s-a ajuns la concluzia că toate șarpantele și tavanele din biserică datează de la mijlocul secolului trecut, procesul de reabilitare a condus la descoperiri noi. În urma desfacerii tavanelor existente s-a identificat pe de o parte că majoritatea grinzilor de planșeu sunt practic corzile șarpantei cu caracter gotic relevat de DEBRECZENI, pe de altă parte s-au găsit scânduri originale ale tavanului realizat de familia Umling în secolul al XVIII-lea, păstrate parțial in situ, parțial repoziționate, păstrate într-o stare de degradare avansată. Datorită acestor lacune și faptului că tavanul este monocrom, în urma analizei situației cu restauratorul de lemn s-a luat decizia de păstrare a tavanelor (și a corzilor din lemn de esență tare), dar nu aparent ci în spatele unui tavan casetat nou, astfel încât șarpanta nouă să se realizeze independent de acest subansamblu istoric. Astfel scândurile de tavan istoric din nava centrală au rămas in situ, iar cele din nava laterală sud au fost mutate în nava centrală. Între corzile șarpantei cu caracter gotic s-au intercalat corzi noi, de care s-a suspendat tavanul nou, rezultând o structură separată pe care au fost montate scânduri fălțuite și baghete profilate, formând astfel casetele. În aceste casete s-au montat spoturi de iluminat. Acest tip de tavan s-a montat și sub „tribuna flăcăilor” și sub tribuna vest, respectiv în navele laterale și cea transversală.
În strânsă legătură cu tavanul este șarpanta bisericii. Forma acesteia a fost păstrată deoarece considerăm (deși i s-a schimbat învelitoarea în 1963) că ea a fost realizată de KÓS (martor fiind atât frontonul cât și forma acestui subansamblu din proiectele și perspectiva realizată de Kós, care coincide cu șarpanta existentă).
Astfel, toate șarpantele bisericii au fost refăcute, dar cotele streșinii și a coamei navei centrale au fost păstrate, precum și consolele originale de lemn ale streșinii. Corzile șarpantei peste cor au fost înglobate în centuri de beton la ultima reabilitare din 1963, iar acest lucru a deteriorat considerabil materialul lemnos, acesta din urmă nemaiputând susține o șarpantă nouă cu învelitoare de țiglă. Centurile de beton au fost desfăcute și între corzile vechi păstrate s-au intercalat corzi noi de șarpantă. Această șarpantă are același unghi ca șarpanta peste nava centrală, cota coamei este aceeași, doar cota streșinii este diferită. Aceasta a fost coborâtă până la nivelul cornișei de piatră pentru crearea unei coerențe vizuale între cele două elemente; zidul existent de peste cornișă a fost păstrat.
Coiful turnului s-a restaurat (înlocuind doar porțiunile de elemente biologic degradate), învelitoarea s-a înlocuit cu tablă de cupru.

.: © 2015 Szeki Reformatus Templom ::: Biserica Reformata din Sic ::: Sic Calvinist Church :.