Tartsatok velünk

Együtt lehetünk, ha elkülditek a 7472-re a következőt: SZEKREF. Érvényes az Orange, Telekom és Vodafone Romania – nál.

Eképp hozzájuthattok csak 10 euroért a mi wallpaperünkhöz (a képernyő háttérképéhez), a begyült összeget a templom fogja felhasználni.

Kövessétek az átvétel megerősitését SMS - en. Végül is hozzájuttok egy érvényesitési kodhoz, amit vezessetek be az alábbi mezőbe.

Köszönjük.

A SMS kód érvenyesitése:

A mennyezetek es tetoszerkezetek helyreallitasanak epiteszeti koncepcioja

Annak ellenére, hogy a Kós-féle tervek tanulmányozása során feltételezhető volt, hogy az összes tetőszerkezet és mennyezet a múlt század közepéről származik, a beavatkozások ideje alatt készült feltárások más eredménnyel szolgáltak. A mennyezetek kibontása után kiderült, hogy a Debreczeni László által felmért gótikus jellegű tetőszerkezet kötőgerendái képezik a födémgerendák egy részét. Ugyanakkor előkerültek az Umling-műhely által készített mennyezet eredeti deszkáinak darabjai is, részben eredeti helyükön, részben áthelyezett pozícióban. Az eredeti deszkázat azonban egységesen rossz állapotban volt.
A mennyezet faanyagának károsodásai illetve a kisebb értéket képviselő monokróm festés miatt, a farestaurátorral folytatott egyeztetések következtében, arra az elhatározásra jutottak, hogy a régi mennyezetet megtartják úgy, hogy az az új fedélszerkezettől független maradjon, ugyanakkor egy új kazettás mennyezet zárja le a teret, eltakarva a történeti szerkezetet. Ezek alapján a főhajó régi mennyezetének deszkái a helyükön maradtak, a déli mellékhajóba került deszkázatot pedig visszahelyezték a főhajóba. A hajdani gótikus jellegű tetőszerkezet fennmaradt kötőgerendái közé új kötőgerendákat iktattak be, amelyekre felfüggesztették az új mennyezetet, egy különálló szerkezetként, amire falcolt deszkát és díszítő osztóléceket szereltek, kazettákat hozva ezáltal létre. Ezekbe a kazettákba hidegtükrös lámpákat szereltek fel. Ilyen típusú új mennyezetek kerültek a legénykórus és a nyugati karzat alá, illetve a kereszt- és mellékhajókba is.
A templom mennyezetével szoros kapcsolatban áll a tetőszerkezete. A tető formáját megtartották, mert a tervezők szerint, annak ellenére, hogy 1963-ban kicserélték a héjazatot, a tetőforma Kós Károly tervei alapján készült (ezt tanúsítja az oromfal és a Kós által készített terv- és perspektívarajzok, amelyeken a megjelenített forma egybeesik a beavatkozások előtti megoldással).
Minden tetőszerkezetet újraépítettek, a főhajó esetében megtartva a párkány és tetőgerinc szintjeit, illetve a párkányzat eredeti fa konzoljait is. A szentély fölötti tetőszerkezet kötőgerendáit az utolsó, 1963-as helyreállítás során betonkoszorúba ágyazták, ami jelentősen hozzájárult a faanyag károsodásához, ami emiatt már nem tarthatott volna meg egy új, cseréphéjazatos tetőt. Ezért a betonkoszorúkat szétbontották, és a fennmaradt régi kötőgerendák közé új kötőgerendákat iktattak be. A szentélytető dőlésszöge azonos a főhajó tetőszerkezetének dőlésszögével, gerincmagassága ugyanaz, csak az ereszmagasság különbözik. A főszentély ereszmagasságát levitték a kőpárkányzat szintjéig, a két elem közti vizuális egység kialakítása céljából, megtartva ugyanakkor a párkányzat feletti falat.
A toronysisakot restaurálták (a biológiailag károsodott elemrészeket cserélték, néhány új elemet helyezve be), a héjazatot rézlemezre cserélték.

.: © 2015 Szeki Reformatus Templom ::: Biserica Reformata din Sic ::: Sic Calvinist Church :.