Fiti alaturi de noi

Puteti fi alaturi de noi trimitand textul SZEKREF la numarul 7472, valabil in retelele Orange, Telekom si Vodafone Romania.

In acest fel veti achizitiona wallpaperul nostru pentru doar 10 euro, suma utilizata in folosul Bisericii.

Urmati instructiunile de confirmare primite prin SMS. La final veti primi un cod de validare pe care va rugam sa il introduceti in campul de mai jos pentru a confirma plata.

Va multumim.

Validare Cod SMS:

Restaurarea componentelor artistice din lemn din interiorul bisericii

În anul 1770, UMLING Lőrinc construiește un tavan casetat pentru biserica reformată din Sic, pictat în albastru monocrom. Cu prilejul renovărilor efectuate la mijocul secolulului XX caseta cu inscripție a fost decupată, iar tavanul a fost acoperit în întregime de o construcție nouă. Caseta îndepărtată a fost restaurată, repictată în 1963 de către KABAY Lisette. Tavanul păstrat parțial in situ, nu fost demontat nici cu prilejul restaurării din 2013-2015, fiind păstrat sub actualul tavan casetat nou. Cromatica originală a tavanului pictat de UMLING, un albastru deschis, s-a decolorat și s-a modificat pe parcursul timpului, suprafețe martor fiind păstrate sub șipcile profilate de împărțire; stratul de culoare a fost deteriorat și de halouri de apă provocate de infiltrații.
Vechiul parapet de emporă, datat în anul 1733, a fost demontat ulterior, elementele fiind refolosite, incluse în noile structuri, apoi revopsite în repetate rânduri. O casetă cu inscripție a fost restaurată, repictată de către KABAY Lisette în 1964, după îndepărtarea repictării aplicate în 1770.
Stranele cu baldachin și băncile de șezut din biserică au fost construite în a doua parte a secolului al XVIII-lea. Cromatica lor originală, simplă a fost revopsită în repetate rânduri. Cu prilejul restaurării recente au fost îndepărtate revopsirile ulterioare de pe suprafața unui singur parapet, iar la celelalte s-a optat pentru păstrarea straturilor existente și reconstituirea cromaticii originale.
Coronamentul amvonului a fost realizat în 1776 din donațiile preotului reformat din Sic, F. TORJAI József și ale soției sale Aranka Zágoni Zsuzsanna. Pe parcursul timpului piesa a fost modificată și revopsită în repetate rânduri. În urma restaurării recente a ieșit la iveală cromatica originală păstrată în stare de conservare bună, în proporție de 95%.

.: © 2015 Szeki Reformatus Templom ::: Biserica Reformata din Sic ::: Sic Calvinist Church :.