Fiti alaturi de noi

Puteti fi alaturi de noi trimitand textul SZEKREF la numarul 7472, valabil in retelele Orange, Telekom si Vodafone Romania.

In acest fel veti achizitiona wallpaperul nostru pentru doar 10 euro, suma utilizata in folosul Bisericii.

Urmati instructiunile de confirmare primite prin SMS. La final veti primi un cod de validare pe care va rugam sa il introduceti in campul de mai jos pentru a confirma plata.

Va multumim.

Validare Cod SMS:

Componente artistice constructive si decorative din piatra cioplita, Biserica Reformata din Sic

Componente artistice constructive și decorative din piatră cioplită sunt prezente atât în interiorul, cât și pe fațadele bisericii reformate din Sic. Fațada de vest este dominată de ancadramentul gotic cu închidere în arc frânt al portalului principal, pe navele sud și nord se identifică ancadramentele de ferestre compuse din elemente reutilizate. Elemente originale sunt vizibile pe corurile bisericii: o fereastră circulară de manieră cisterciană polilobată, mai multe ferestre circulare trilobate, ancadramentele geminate de ferestre, elementele cioplite ale contraforților, rândul superior al brâului de soclu, respectiv cornișa cu console gotice.
Înainte de intervențiile de restaurare a bisericii componentele artistice din piatră cioplită, atât cele de pe fațadele clădirii, cât și cele din interior se aflau într-o stare de degradare avansată, cu multiple fisuri, rupturi şi completări, rostuiri realizate cu mortar de ciment, incompatibil cu natura pietrei.
În zonele mai protejate de intemperii, rândul superior al brâului de soclu s-a păstrat în stare relativ bună, pe absida corului, unde s-au păstrat și fragmente de profilatură originală. În rândul inferior, elementele cu muchii teşite au fost cioplite pentru a fi acoperite cu plăci de calcar, lipite cu mortar pe bază de ciment şi fixate cu agrafe din fier de zidăria soclului. Pe nava și corul lateral sud, după îndepărtarea tencuielii din mortar de ciment s-au găsit cele două rânduri de brâuri de soclu.
Scopul principal al intervențiilor a fost conservarea și restaurarea in situ a elementelor cioplite. S-a optat pentru intervenții de mai mare anvergură: completări (estetice), reconstrucţii, reciopliri doar în cazurile în care funcţionalitatea elementelor a determinat această necesitate.
Interiorul bisericii dispune de componente artistice din piatră cioplită din tuf vulcanic, accentuat în corul bisericii, mai puțin decorate în corurile laterale și navele bisericii.
În cor se găsesc în totalitate opt coloane angajate, dintre care două sunt fascicole a trei coloane. Pe capiteluri apar elemente decorative vegetale (croșete). Sub capitel se găsește un anulet de racord cu fusul coloanei. Deasupra capitelurilor găsim o impostă de piatră care de fapt are rol de naștere a bolții. Nervurile de boltă sunt realizate din tuf vulcanic, de cromatică naturală și diferite nuanțe datorită materialului litic. Cele două chei de boltă sunt decorate cu flori, tipic atelierului cistercian. Aceste chei de boltă păstrează policromie, urme de culoare. Arcul de triumf este susținut de două coloane angajate cu capiteluri decorate cu croșete și frunze similare celor din cor.
Accesele din corul central în corurile laterale sunt asigurate cu câte un ancadrament realizat ulterior din piatră de talie suprapusă încheiat în arc frânt. Pe lângă arcul de triumf, spre nava laterală sud se regăsește o placă comemorativă din 1619.
În navă regăsim elemente constructive din piatră cioplită în zona turnului și a ancadramentului de la accesul principal.
Unele elemente erau aparente, iar unele au fost dezvelite în timpul intervențiilor actuale. Pe elementele din piatră s-au efectuat intervenții de preconsolidare, consolidare și restaurare.
Amvonul datează din 1793 cioplit de meșterul HORVÁTH Ádám, cu repictări și completări ulterioare din mai multe straturi. Aceste repictări ulterioare au fost îndepărtate, s-a ajuns la primul strat, după care s-au efectuat completările volumetrice necesare, urmat de intervențiile de policromie din partea restauratorilor de pictură.
Colonetele profilate prin spirală ale sediliei din peretele sudic al absidei corului, s-au păstrat relativ bine, s-a identificat capitelul cu croșete și o frunză de stejar. Metodologia de conservare a elementelor de piatră a sedilei a fost determinată de prezența policromiei pe suprafețele de piatră și zid. Astfel restaurarea suprafețelor de piatră a fost necesară pentru asigurarea suportului pentru straturile de pictură.

.: © 2015 Szeki Reformatus Templom ::: Biserica Reformata din Sic ::: Sic Calvinist Church :.