Tartsatok velünk

Együtt lehetünk, ha elkülditek a 7472-re a következőt: SZEKREF. Érvényes az Orange, Telekom és Vodafone Romania – nál.

Eképp hozzájuthattok csak 10 euroért a mi wallpaperünkhöz (a képernyő háttérképéhez), a begyült összeget a templom fogja felhasználni.

Kövessétek az átvétel megerősitését SMS - en. Végül is hozzájuttok egy érvényesitési kodhoz, amit vezessetek be az alábbi mezőbe.

Köszönjük.

A SMS kód érvenyesitése:

A templombelsa fafaragvanyainak es festett fa reszleteinek restauralasa

1770-ben a széki református templomba egyszínű kék festett famennyezet készült Umling Lőrinc műhelyében. A XX. század közepén végzett felújítás során feliratos kazettáját kifűrészelték, a mennyezetet pedig teljes egészében eltakarták, új mennyezettel borították be. A kiemelt kazettát Kabay Lisette 1963-ban restaurálta, átfestette. A részben eredeti helyén, részben átrakott formában megőrzött egyszerű mennyezetet a 2013-2015-ben végzett helyreállítás során sem bontották le, hanem megőrzésre került a jelenlegi új kazettás mennyezet alatt. Az Umling-féle mennyezet eredeti világoskék színe kifakult, megváltozott, néhány tanúfelület az osztólécek által eltakart, védett részeken látható; több helyen beázás, vízbeszivárgás károsította.

A templom hajdani, 1733-ban készült karzattábláit másodlagosan felhasználták, beépítették, majd az idők folyamán több rétegben átfestették. Egy feliratos kazetta 1770-es átfestését Kabay Lisette 1964-ben távolította el.

A templom fedeles padjai, ülőpadjai a XVIII. század második felében készültek. Eredeti festésüket több rétegben átfestették a múltban. A jelenlegi helyreállítás során egy mellvédkazettának megtörtént a feltárása és helyreállítása, a többire rekonstrukciós festés készült.

A szószékkoronát F. Torjai Kasza József széki református pap és felesége Aranka Zágoni Zsuzsanna készíttette 1776-ban. Az idők folyamán többször átalakították, átfestették. Jelenleg, a feltárás és helyreállítás eredményeként a korona jó állapotban, 95%-ban fennmaradt, eredeti színvilága látható.

.: © 2015 Szeki Reformatus Templom ::: Biserica Reformata din Sic ::: Sic Calvinist Church :.