Fiti alaturi de noi

Puteti fi alaturi de noi trimitand textul SZEKREF la numarul 7472, valabil in retelele Orange, Telekom si Vodafone Romania.

In acest fel veti achizitiona wallpaperul nostru pentru doar 10 euro, suma utilizata in folosul Bisericii.

Urmati instructiunile de confirmare primite prin SMS. La final veti primi un cod de validare pe care va rugam sa il introduceti in campul de mai jos pentru a confirma plata.

Va multumim.

Validare Cod SMS:

Istoricul restaurarilor anterioare ale bisericii

După ravagiile furtunii din 1946 s-a pornit o strângere de fonduri pentru reabilitarea bisericii. Pagubele au evidențiat și diferitele probleme arhitecturale și de statică ale bisericii, astfel a fost nevoie de o reabilitare mai amplă. Parohia din Sic l-a angajat pe arhitectul Károly KÓS ca proiectant al reabilitării.
Dintre părțile medievale ale clădirii au demolat turnul înclinat și au construit un turn nou asemănător ca volumetrie și înălțime la capătul vestic al colateralei de sud. Ferestrele medievale ale colateralei și ale zidului navei principale, care au fost dislocate din cauza construirii turnului nou, au fost reamplasate pe fațadele nordice. Au desfăcut și acoperișul și au construit șarpante separate pe nava principală și pe colaterale, accentuând astfel sistemul bazilical. Prin acest demers a fost pusă în valoare volumetria originală a clădirii. În capătul vestic al navei principale, în locul turnului a fost construită o tribună pentru cor (tribuna de vest). Zidurile laterale ale colateralelor au fost coborâte la aceeași înălțime. Intervenția care a afectat cel mai mult volumetria bisericii este construirea transeptului nordic, pentru care s-a demolat și stâlpul estic al șirului de arcade de nord, respectiv cele două arcade aparținătoare. Amvonul sprijinit pe acest stâlp a fost mutat. În transeptul înalt au fost realizate două niveluri. Un detaliu important al istoricului acestei reabilitări este faptul că din cauza neînțelegerilor tot mai accentuate dintre proiectant și beneficiar, Kós a abandonat reabilitarea înaintea terminării lucrărilor.
Una dintre cele mai importante rezultate de istoria artei a reabilitării a fost descoperirea decorului bogat de pictură murală medievală a bisericii pe ambele laturi ale arcului de triumf, pe stâlpul de sud-est și în colaterala de sud, în spațiul lateral sudic al corului și în mod firesc în cor. Picturile murale au fost desfăcute și conservate (la nivelul posibilităților vremii) de pictorul-heraldistul József KEÖPECZI SEBESTYÉN și interpretate de istoricul de artă Géza ENTZ. Chiar dacă datările, câteva identificări iconografice sau periodizarea lui deja sunt depășite, opiniile lui – și în mod firesc descoperirea respectiv publicarea frescelor – au fost determinante în istoriografia picturilor murale medievale din Transilvania. Menționăm că nu toate picturile murale vizibile astăzi au fost descoperite atunci, și o figură de Madonă publicată de ei a dispărut: probabil a fost desprinsă de pe perete și s-a pierdut. În redarea imaginii medievale a bisericii a avut un rol semnificativ descoperirea și restaurarea (parțială) a ferestrelor originale ale corului.
Reabilitare condusă de KÓS, chiar dacă a fost una cuprinzătoare, totuși nu a atins miezul problemelor statice. Din cauza fundațiilor și zidăriilor necorespunzătoare pe zidurile bisericii au apărut crăpături tot mai adânci, și deja între anii 1959-63 era nevoie de o nouă intervenție de proporții, care a fost sprijinită și supravegheată și de Direcția Monumentelor Istorice. Proiectele au fost realizate de inginerul eparhiei Pál BALLA, la lucrările de execuție a participat și experimentatul Lajos BÁGYUJ. Astăzi nu ne putem convinge de motivația demersurilor, dar putem accepta că intervențiile erau radicale. Reabilitările au cuprins – în mod firesc – cea mai mare parte navei centrale, unde în afara celor doi stâlpi cu decor pictat, toți stâlpii au fost reconstruiți, împreună cu pereții pe (aproape) toată lungimea lor. Acești stâlpi „regulați” pot fi recunoscuți ușor, ferestrele medievale ale zidurilor au fost reamplasate. „Arcul de triumf” al transeptului construit de KÓS a necesitat deja reparații, iar sub pereții zonei estice a fost turnată o fundație masivă de beton armat, corul a fost dotat cu o centură de beton armat. Multe elemente ale șarpantei au fost schimbate, tavanul original al atelierului Umling a fost acoperit cu placaj de lemn și au realizat mai multe lucrări de întreținere. Menționăm faptul că în cor atunci au apărut frescele medievale reprezentând Nașterea lui Isus și Bunavestirea.

 

.: © 2015 Szeki Reformatus Templom ::: Biserica Reformata din Sic ::: Sic Calvinist Church :.